Dalnet Komutları:
REGISTER
/nickserv register şifre
: Bu komutla komutu yazdığınız andaki kullandığınız nickinizi register etmiş olursunuz. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken şifrenizin aklınızda kolayca kalacak fakat başkalarının aklına gelemeyecek bir şey olması.
IDENTIFY
/nickserv identify şifre
: Bu komutla daha önce register ettiğiniz bir nicki identify edebilirsiniz. Komutun bu formatı sadece o anda kullandığınız nicki identify etmek içindir. Başka bir nicki identify etmek için /nickserv identify nick şifre formatını kullanınız
DROP
/nickserv drop nick şifre
: Daha önce register ettiğiniz bir nicki düşürmek için kullanılır.
INFO
/nickserv info nick
: Register edilmiş herhangi bir nick hakkında nickservden bilgi istemek için kullanılır.
KIIL
/nickserv set kill on|off
: Sizin ircde olmadığınız zamanlarda şifrenizin başkaları tarafından kullanılmasını istemiyorsanız yukarıdaki komutu kullanarak nickinizin kill ayarını aktif hale getirmelisiniz. Bunu yaptığınız zaman server sizin nickinizle her girildiğinde 1 dakika içinde identify edilmesini ister. Eğer 1 dakika içinde identify etmezseniz o zaman sizin nickiniz de Guest68876... olur. Eğer bu fonksiyonu kapatmak isterseniz /nickserv set kill off yazın.
ŞİFRE DEĞİŞTİRME
:/nickserv set passwd yenişifre : Şifreniz herhangi biri tarafından öğrenildiğinde ve ya herhangi güvensiz bir durumda şifrenizi değiştirmek için bazılarının yaptığı gibi nickinizi drop edip tekrar kurmanıza gerek yok. Bu komutla nickinizin şifresini değiştirebilirsiniz. Komutu kullanmak için nickinizi identify etmiş olmanız gerekiyor tabii.
NOOP
/nickserv set noop on|off
: Komutu aktif hale getirdiğinizde birisi size aop/sop vermek isterse chanserv den size bir notice gelir. O kişi sizin nickinize aop/sop veremez.
URL
/nickserv set url adres : Nickinize info çeken kişinin sizin e-mail ve ya web adresinize ulaşmasını isterseniz. bu komutla nickinize herhangi bir adresi link olarak koyabilirsiniz.(Örnek: /nickserv set url mailto:spy__@superonline.com ve ya /nickserv set url .....) Tabii ki bu komutu kullanmak için nickinizi identify etmiş olmalısınız. Ayrıca url koymak istediğiniz nicki o an kullanıyor olmalısınız.
NOMEMO
/nickserv set nomemo on|off : Eğer sizi sik sık memoservden mesaj göndererek rahatsız eden biri varsa ve siz de memo mesajlarına ihtiyacınız olmadığını düşünüyorsanız /nickserv set nomemo on komutunu kullanarak size gönderilen tüm memolari ignore edebilirsiniz. /nickserv set nomemo off yazarsanız nickiniz memolara tekrar açılmış olur.
ACCES
/nickserv access add|del adres
: Bu komutla nickinizin access listini oluşturabilirsiniz. Adres yazan kısma yazacağınız adres ile girdiğiniz zaman nickiniz kill on olsa bile nickserv identify istemez.
RECOVER
/nickserv recover nick sifre
: Nickinizin belli bir sure kullanılmaması için bu komut kullanılır.
GHOST
/nickserv ghost nick sifre : Nickiniz herhangi bir kisi tarafindan kullanildigi zaman ve ya siz dustugunuz halde nickiniz dusmediyse bu komutla nickinizi kullanani server dan atabilirsiniz.
RELAESE
/nickserv release nick sifre : Nickiniz herhangi bir sekilde nickserv tarafindan tutuldugu zaman onu kurtarmak icin kullanilir. Genelde nicki identify etmeyip guest oldugunuz zaman kullanilir.
ACC
/nickserv acc adres : Genelde kullandiginiz adresi nickinize access olarak eklerseniz o adresle girdiginiz zaman nickserv identify istemez.
REGISTER
/chanserv register #kanal sifre description :Komut kanal kurmak icin kullanilir. Kurmak istediginiz kanal daha once register edilmemis olmalidir. Ayrica komutu kullandiginiz anda kanalda op olmalisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en onemli nokta sifre ile description=aciklama ayni olmamalidir.
SET
/chanserv set #kanal modules : Kurdugunuz herhangi bir kanalin kurulumunu optionlarini ayarlamak icin kullanilir. set ile kullanilan diger komutlar asagida geliyor.
FOUNDER
/chanserv set #kanal founder : Kanalin founderini degistirmek icin kullanilir. Komutu kullandiginiz anda kullanmakta oldugunuz nickin founder olmasini saglar. Tabii komutu kullanmak icin kanalin sifresini identify etmis olmaniz gerekiyor.
PASSWD
/chanserv set #kanal passwd yenisifre
: Kanalin sifresini degistirmek icin kullanilir. Kullanmak icin kanalin sifresini identify etmis olmak gerekiyor.
DESC
/chanserv set #kanal desc yeni description : Kanali kurarken koydugunuz description i degistirmek icin kullanilir. Kanalin sifresi identify edilmis olamlidir.
MLOCK
/chanserv set #kanal mlock +-ntrispklmR
: Kanalin bir cok ayari bu komutla kilitlenir. Herhangi bir opun kanalin ayarlari ile oynayamamasi icin kullanilir. En ideal sekli +ntr-ispklmR olmasidir.
OPGUARD
/chanserv set #kanal opguard on|off
: Kanalda aop ve soplarin disinda kimsenin op olamamasi icin kullanilir. Kucuk kanallar icin tehlikelidir. Kanlda op kalmama ihtimali vardir.
KEEPTOPC
/chanserv set #kanal keeptopc on|off
: Kanalda kimse kalmadigi zaman topic in kaybolmamasi icin kullanilir. topiclock ayarlandigi zaman buna gerek kalmaz.
URL
/chanserv set #kanal url web adresi
: Kanalin Sayfasini kanala url yapmak icin kullanilir.
IDENT
/chanserv set #kanal ident on|off
: Kanalda nickini identify etmeden aop ve soplarin chanservden op alip alamamalarini duzenler. On oldugu zaman chanserv identify edilmeden hicbir nicke op vermez.
RESCRIT
/chanserv set #kanal restrict on|off : On oldugu durumlarda kanala aop ve soplardan baskasi giremez.
TOPICLOCK
/chanserv set #kanal topiclock on|sop|founder
: Kanalda topic degistirme level ini belirler. Hangi seviye ayarlanirsa o seviye ve uzeri topic degistirebilir.
LEAVEOPS
/chanserv set #kanal leaveops on|off
:Kanalda hic op kalmadigi zaman son op cikar cikmaz chanserv kanalda duran birine op verir. Kimse yokken ilk girene op verir.
UNSECURE
/chanserv set #kanal unsecure on|off
:Kanalda guvenligin eksik olmasi demektir.
PRIVATE
/chanserv set #kanal on|off
: Kanalin ozel kanal oldugunu gosterir.
MEMO
/chanserv set #kanal memo aop|sop|founder
: Kanala memo gondermek icin minimum leveli belirler.
SOP
/chanserv sop #kanal add|del nick
: Birisini sop=superoperator yapmak icin founderlar kullanabilir. Founderlarin bir nicki sop ve ya aop yaparken onun register edilmis olmasina dikkat etmeleri tavsiye olunur. Silerken nick yerine sadece listede ki numara da kullanilabilir.
AOP
/chanserv aop #kanal add|del nick
: Herhangi bir kisiye aop=auoto op vermek icin kullanilir. Founder ve soplar kullanabilir bu komutu.
AKICK
/chanserv akick #kanal add|del nick|adres
: Kanala girmesi kesinlikle istenmeyen kisiler icin kullanilir. Her turlu sekilde konabilir. Nicke adres ve ya herhangi bir kelimeye bile konabilir.
DROP
/chanserv drop #kanal sifre
: Kurdugunuz herhangi bir kanali dusurmek icin kullanilir. Sifreyi identify etmis olmak gerekir.
IDENTIFY
/chanserv identify #kanal sifre : Kanala full access ulasabilmak ve tum ayarlari ile oynayabilmek icin sifre identify edilmelidir.
OP/DEOP
/chanserv op|deop #kanal nick
: Kanalada op olmadigi halde bir aop sop ve ya founderin hem kendine hem kanalda bulunan birbaskasina op vermek icin kullanilir.
INFO
/chanserv info #kanal
: Herhangi bir kanalin kurulumlarini founderini gormek ici kullanilir. Kullanmaya alismanizi herhangi bir kanalda founder kim diye sormamanizi tavsiye ederim.
MKICK
/chanserv mkick #kanal : Kanalda bulunan herkesi atmak icin kullamilir. Sop ve founderlar kullanabilir. Kullanmanizi tavsiye etmem hacking olaylari disinda tabii hehehe...
MDEOP
/chanserv mdeop #kanal : Kanalda bulunan oplarin topluca opluklarini almak icin kullanilir. Kimse kendine esit ve uzerindeki kisiyi mdeop yapamaz.
UNBAN
/chanserv unban #kanal me|all
: Kanalda herhangi bir aop ve ya sopun kendine karsi konmus banlari acmak icin me komutunu kullanabilirler. All komutunu ise soplar ve founder tum banlari acmak icin kullanirlar.
COUNT
/chanserv count #kanal : Komutu aop ve uzeri kullanabilir. Kanaldaki op durumunu ve akick durumunu gormek icin kullanilir.
WHY
/chanserv why #kanal nick
: Kanalda op duran bir kisinin hangi nicki identify ettigi ve hangi levelda oldugunu gosterir.
SEND
/memoserv send nick|#kanal
: Komut herhangi bir kanala ve ya nicke not birakmak icin kullanilir. Birisine memo gonderebilmeniz icin hem sizin hem de karsidaki kisinin nicki registerli olmalidir. Kanala ise kanal optionlarinda belirtilen kisiler memo gonderebilir.
SENDSOP
/memoserv sendsop #kanal
Komut sadece kanalin soplarina not birakmak icindir.
LIST
/memoserv list
: Size gonderilen memo mesajlarinin listesini gormek icin kullanilir.
READ
/memoserv read memonumber : Size gelen memolar number yerine listedeki numarasini yazarak okuyabilirsiniz. Tabii memolari gorebilmek ve onlari okuyabilmek icin nickinizi kullaniyor olmaniz ve identify etmis olmaniz gerekiyor.
DEL
/memoserv del memonumber
: Okudugunuz memolari silmek icin kullanilir.
UNDEL
/memoserv undel : Yanlislikla sildiginiz bir memoyu geri cagirmak icin kullanilir. Fakat eger uzerine yeni meo gelmisse undel yapamazsiniz.
PURGE
/memoserv dell all : Birikmis olan tum memolari bir anda silmek icin kullanilir.
FORWARD
/memoserv forward memonumber nick
: Size gelmis bir memoyu baskasina yollamak icin kullanilir.
UNDERNET-DALNET ORTAK KOMUTLAR
Koyu, alt çizgili ve renkli yazilari nasil yazabilirim?
Koyu yazmak için Ctrl tusu basiliyken B harfine basin. Kullandiginiz fonta bagli olarak _ ya da baska bir isaret çikar. Bu isaretin yanina, bosluk birakmadan koyu çikmasini istediginiz yaziyi yazin ve enter'a basin.
Altçizgili yazmak için ayni seyleri Ctrl ile birlikte U harfine basarak yapin.
Renkli yazmak için Ctrl ile birlikte U tusuna basin. Çikan isaretin yanina bosluk birakmadan istediginiz rengin numarasini yazin (0-15 arasi) ve yanina yine bosluk birakmadan renkli çikmasini istediginiz yaziyi yazip enter'a basin. Yazinin renkli fon üzerine çikmasini istiyorsaniz yazinin rengini belirten sayidan sonra virgül koyarak fon için istediginiz rengin numarasini yazin
Lag nedir?
Baglandiginiz server ile aranizdaki gecikmeye lag denir. Yazdiginiz mesajlara cevaplarin gelmesini ne kadar çok bekliyorsaniz o kadar lag var demektir.
Ping ne işe yarar?
Yazdiginiz mesajlarin karsinizdaki kisilere ne kadar zamanda ulastigini ping yollayarak ögrenebilirsiniz. Ayni zamanda, lagda olan arkadaslarinizi ping yollayarak lagdan kurtarabilirsiniz. Birine ping yollamak için, örnegin bana ping yollayacaksaniz, herhangi bir pencerede /ping spy__ yazip enter'a basmaniz yeterli. Yazdiginiz mesaj bana 5 saniyede ulasiyorsa 5 saniye sonra status pencerenizde [spy__ ping reply] 5 sec yazar. Tüm kanali pinglemek için nick yerine kanalin adini yazmalisiniz. Yalniz kanalin adindan önce kanal isaretini (#) koymayi unutmayin.
:-) :-( gibi isaretlerin anlami nedir? Bu isaterlerin listesini nasil bulabilirim?
Bu isaretlere smiley denir ve kafanizi 90 derece sola yatirarak baktiginizda insan yüzüne benzer. Anlamlarini asagidaki tablodan bulabilirsiniz.
Smiley Listesi
:-) Mutlu / gülüyor %*} Sarhos |
:-9 Dudaklarini yaliyor {:-) Saçini ortadan ayirmis |
:-( Üzgün 8-) Gözlüklü |
:-a Dilini burnuna degdiriyor [:-) Walkman dinliyor |
(:-( Çok mutsuz 8:-) Gözlük basinin üstünde |
:-X Papyonlu (:)-) Dalgic |
:-< Çok çok üzgün :-#) Pala biyik |
:-? Pipo içiyor (:-I Yumurta kafa |
;-) Göz kirpiyor :<) Büyük burunlu |
:-! Sigara içiyor *-( Tek gözüne çomak sokulmus |
:-/ Kararsiz :-(*) Midesi bozuk |
:~) Burun çekiyor / nezle .-) Tek göz |
:-I Hmmm :-=) Biyikli bir ihtiyar |
:-o Çok sasirmis 3:o[ Koç gibi |
(-: Solak @:I Türbanli |
:-P Dil çikarmis C=:-) Asçibasi |
#:-) Saç bas birbirine girmis :----) Yalanci |
%-) 36 saatir bilgisayar basinda ~ ~:-( Sinirden duman çikariyor |
':-) Kasinin birini tras etmis |
|
Hangi kanalda oldugunu bilmedigim birine nasil ulasabilirim?
Aradiginiz kisiyi bulabilmek için bütün kanallari tek tek dolasmaniza gerek yok. DCC menüsünden CHAT'e tiklayin. Açilan pencerede aradiginiz kisinin nickini yazip enter'a basin. Aradiginiz kisi eger IRC'de ise onunla sohbet etmek istediginizi bildiren bir pencere açilir ve kabul ederse baglanti gerçeklesir. DCC Chat ile iki bilgisayar arasinda direk baglanti kurulur. Böylece disconnect olsaniz bile baglanti kopmaz. Bu yüzden ayni kanaldaki arkadaslarinizla da DCC Chat ile sohbet etmenizi tavsiye ederim.
IRC'nin anlami nedir?
IRC = Internet Relay Chat
IRC internet araciligi ile sohbet anlamindadir. Sohbet etmek için baglandiginiz server'a IRC server denir. Bir kisinin IRC'de olmasi demek, o kisinin bir IRC server'a bagli olmasi, yani o an sohbet ediyor olmasi demektir.
Mirc'de kendi komutlarimi hazirlayabilir miyim?
Mirc'in in çok sevdigim yönü kendi komutlarimizi, hatta otomatik çalisan kendi programciklarimizi hazirlayabilmemize imkan vermesi. Zaten script programlari da bu sayede hazirlaniyor. Temel Mirc komutlarini biliyorsaniz hemen simdi kendi komutlarinizi hazirlamaya baslayabilirsiniz. Bunun için önce tools menüsünden aliases'a tiklayin. (/a düsmesi de ayni isi görür). Aliases.ini adinda bir dosya mirc editörü ile birlikte açilir.
Not: Eger bir script programi kullaniyorsaniz aliases.ini yerine baska bir dosya çikabilir. Bu o kadar önemli degil. Mirc editörünü açtiginizda harfler yerine garip isaretler görüyorsaniz ALT+V ye basin ve fontu fixedsys olarak degistirin.
Aliases.ini dosyasini mirc editörü ile açtiktan sonra bos bir satira
/düsün /me düsünür
yazin. Sonra mirc editörünün file menüsünden save'e tiklayin ve çikin. Artik yeni komutunuz hazir. Bundan sonra status hariç herhangi bir pencerede
/düsün
yazip enter'a bastiginizda eger nickiniz ahmet ise ekrana
* ahmet düsünür
yazar. simdi neler yaptigimizi bir gözden geçirelim. Önce aliases'a tikladik ve mirc editörü ile aliases.ini dosyasi açildi. Demek ki hazirladigimiz komutlar bu dosyada saklaniyor. Sonra bu dosyaya
/düsün /me düsünür
yazdik. Yani /me komutunu kullanarak /düsün adinda yeni bir komut hazirladik. Ve sonra aliases.ini dosyasini kaydederek mirc editörünü kapattik. Eger kaydetmeseydik mirci tekrar açtigimizda yeni komutumuzun yerinde yeller esiyor olacakti. Iyi ki kaydetmisiz dimi ;).
simdi ayni sekilde aliases.ini dosyasini açin ve sonuna
/tesekkür /say tesekkürler $1
yazin. Sonra da kaydederek çikin. simdi
/tesekkür mehmet
yazip enter'a bastiginizda ekrana
<ahmet>tesekkürler mehmet
yazar. Demek ki, aliases.ini dosyasinda yazdigimiz $1'in yerini komuttan sonra yazimiz ilk kelime aliyor. simdi aliases.ini dosyasinin az önce yazdigimiz satirini bu sekilde degistirin ve kaydedin:
/tesekkür /say tesekkürler $1 $4 $2 !
Ve simdi de
/tesekkür ali veli hakan ismail
yazip enter'a basin. Ekranda
<ahmet>tesekkürler ali ismail veli
yazar. Demek ki kelimeler aliases.ini dosyasinda verdigimiz siraya göre ekrana yazilir. $1 $4 $2 sirasini verdigimiz için önce 1. sonra 4. sonra da 2. kelime yazildi. Burada $3 olmadigi için 3. kelime yazilmadi.
Bu arada, komuttan sonra hiçbir sey yazmasaniz komut yine çalisir. Yani
/tesekkür
yazip enter'a bastiginizda
<ahmet>tesekkürler
yazar. Eger komuttan sonra mesela $1 yerine yazilacak kelime girilmemisse komutun islememesini istiyorsaniz aliases.ini dosyasinda $1 yerine $$1 yazmalisiniz. Yani
/tesekkür /say tesekkürler $$1
yazarsaniz artik /tetekkür komutundan sonra birsey yazmadan bu komut islemez.
Eger komuttan sonra yazacaginiz herseyin oldugu gibi ekrana çikmasini istiyorsaniz $1 yerine $* yazmalisiniz. Örnegin aliases.ini dosyasinda
/der /me der: $*
yazarsaniz
/der beles internet hep yavas olur
yazip entera bastiginizda ekrana
*ahmet der: beles internet hep yavas olur
yazar. Eger $1 yerine $?="soru" yazarsaniz, yazilacak kelime açilan bir pencere ile size sorulur. Örnegin aliases.ini dosyasinda
/selam /say selam $?="Kime selam vermek istiyorsunuz?"
yazarsaniz
/selam
yazip enter'a bastiginizda size Kime selam vermek istiyorsunuz? sorusunu soran bir pencere açilir. Bu pencerede mehmet yazip enter'a bastiginizda ekrana
<ahmet>selam mehmet
yazar.
Eger bir komutla birden çok komut yazdirmak istiyorsaniz { ve } parantezlerini kullanmalisiniz. Örnegin aliases.ini dosyasinda
/selam {
/say selam $1
/say nasilsin?
}
yazarsaniz
/selam mehmet
yazip enter'a bastiginizda ekrana
<ahmet>selam mehmet
<ahmet>nasilsin?
yazar.
Aliases.ini dosyasnda bir satira birden fazla komut yazmanin yolu da komutlarin arasina | isareti koymak. Yani ayni seyi
/selam /say selam $1 | /say nasilsin?
satirini aliases.ini dosyasina yazarak da yapabilirdik.
Daha Bir Çok Bilmek Istediginiz Komutlar Için Beni Bulmaniz Yeterli ...
Jackall20